Nuffnang Ads

Gua Blog

Friday, January 27, 2012


RUMAH YANG TIDAK DIMASUKI MALAIKAT


Muslimin yang dirahmati Allah,

MARILAH kita sama-sama meningkatkan keimanan dan ketakwaan kita kepada Allah Subhanahu Wata'ala dengan sebenar-benar takwa iaitu istiqamah dalam mengerjakan segala suruhan-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Dengan yang demikian, mudah-mudahan kita akan menjadi umat yang terbaik dan unggul serta mendapat keredaan Allah di dunia dan di akhirat.Muslimin yang diberkati Allah,Dalam kehidupan di dunia ini, setiap orang memerlukan tempat tinggal sebagai tempat berlindung atau berteduh. Selain itu, kita juga menginginkan suasana rumah yang aman, damai, sejahtera, selesa dan harmoni. Namun sebagai umat Islam, setentunya kita mengharapkan rumah yang sentiasa mendapat rahmat dan berkat dari Allah Subhanahu Wata'ala. Persoalannya bagaimanakah cara kita selaku umat Islam untuk mendapatkan rumah yang sentiasa dirahmati dan diberkati itu?.

Muslimin yang diberkati Allah,

Sebenarnya di antara faktor yang menyebabkan sesebuah rumah itu mendapat rahmat dan keberkatan adalah disebabkan rumah tersebut sentiasa dikunjungi oleh Malaikat Rahmat. Malaikat adalah makhluk Allah Subhanahu Wata'ala yang suci yang sentiasa taat menjunjung akan perintah Allah Subhanahu Wata'ala dan tidak pernah menderhakai-Nya. Sebagaimana firman Allah Subhanahu Wata'ala dalam Surah At Tahriim ayat 6 tafsirnya :

"Mereka (malaikat) tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan".

Muslimin yang diberkati Allah,

Apabila Malaikat Rahmat memasuki rumah seseorang, maka inilah yang disifatkan sebagai suatu rahmat, keuntungan dan kebaikan bagi penghuninya. Bagi penghuni yang beriman akan dikawal dan dijauhkan daripada gangguan syaitan, memperolehi ketenangan dan ketenteraman hati serta dipohonkan keampunan oleh para malaikat. Mereka juga dipelihara ketika tidur dan jaga, mereka didoakan oleh para malaikat dan doa mereka diaminkan bersama oleh malaikat ketika mereka sembahyang.

Inilah di antara kebaikan atau faedah rumah yang dimasuki Malaikat Rahmat. Oleh itu setiap orang mukmin hendaklah sentiasa memelihara tiap-tiap perkara yang boleh mendekatkan dan memudahkan Malaikat Rahmat sentiasa memasuki rumah kita. Sebaliknya, apabila malaikat tidak masuk ke dalam rumah kita, maka ditakuti pula syaitan akan mengambil tempat memasukinya. Apabila syaitan berada pada suatu tempat disebabkan terdapat maksiat yang dilakukan, maka malaikat tidak akan masuk ke tempat tersebut kerana syaitan itu adalah musuh malaikat.

Muslimin yang dirahmati Allah,

Perlu diketahui, ada banyak kriteria rumah atau tempat kediaman yang tidak dimasuki oleh Malaikat Rahmat, di antaranya ialah :

Pertama : Rumah orang yang memutuskan tali persaudaraan.Sesungguhnya menghubungkan silaturahim adalah wajib manakala memutuskannya pula adalah satu maksiat dan berdosa besar.

Kedua : Rumah orang yang menderhaka kepada kedua ibu bapa. Kewajipan anak terhadap ibu bapa ialah berbuat baik, taat dan menghormati mereka. Adapun derhaka terhadap kedua ibu bapa itu adalah sebesar-besar dosa selepas syirik kepada Allah Subhanahu Wata'ala. Sesungguhnya keredaan Allah Subhanahu Wata'ala adalah terletak pada keredaan kedua ibu bapa terhadap anaknya dan kemurkaan Allah Subhanahu Wata'ala adalah terletak pada kebencian kedua ibu bapa terhadap anaknya.

Ketiga : Rumah orang yang memakan harta anak yatim. Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda maksudnya :

"Dari Abi Hurairah Radiallahuanhu, dari Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam Baginda bersabda : Sebaik-baik rumah orang Islam ialah rumah yang tinggal di dalamnya anak yatim yang diberi layanan yang baik terhadapnya. Dan seburuk-buruk rumah orang Islam ialah rumah yang tinggal di dalamnya anak yatim yang dianiaya". (Riwayat Al-Imam Ibnu Maajah)

Keempat : Rumah yang mempunyai anjing. Islam adalah agama yang menitikberatkan soal kebersihan dan kesucian. Adanya anjing dalam rumah seorang Muslim memungkinkan terdapatnya najis pada sekeliling atau persekitaran rumah disebabkan jilatan dan kencing anjing ataupun seumpamanya. Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda maksudnya :

"Dari Abi Talhah katanya : Aku telah mendengar Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Tidak akan masuk malaikat ke dalam rumah yang terdapat di dalamnya anjing dan tidak pula masuk ke dalam rumah yang terdapat di dalamnya rupa patung-patungan". (Riwayat Al-Imam Al-Bukhari)

Kelima : Rumah yang mengadakan suatu majlis yang tiada di dalamnya mengingati Allah. Adapun sesuatu majlis yang tidak diisi dengan zikirullah seperti bertasbih, bertahmid, bertakbir dan sebagainya dan tidak juga diisi dengan ucapan selawat dan salam ke atas Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam adalah disifatkan sebagai kelalaian, kerugian dan penyesalan disebabkan hilangnya kebajikan, tidak mendapat apa-apa ganjaran atau pahala, jauh daripada Malaikat Rahmat dan bertapaknya pula syaitan dalam majlis tersebut. Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda maksudnya :

"Dari Abi Hurairah Radiallahuanhu telah berkata : Telah bersabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam : Tidaklah suatu kaum duduk dalam satu majlis di mana mereka tidak berzikir kepada Allah Subhanahu Wata'ala melainkan ditimpakan ke atas mereka pengurangan pahala". (Riwayat Al-Imam Ahmad)

Keenam : Rumah yang banyak kedengaran di dalamnya caci maki.Contohnya mencaci maki sesama Muslim, mencaci maki orang yang telah meninggal dunia, kejadian alam, penyakit dan sebagainya. Bagi setiap Muslim dan Muslimah mestilah sentiasa memelihara atau menjaga lidahnya daripada setiap kata atau ucapan melainkan yang jelas ada manfaatnya. Di antara rahsia di sebalik menjaga lidah itu ialah memudahkan Malaikat Rahmat mendekatkan diri kita dan datang berkunjung ke dalam rumah kita. Orang yang celupar lidahnya, suka memaki hamun, mencela dan mengutuk tidaklah disifatkan sebagai orang yang beriman sebagaimana hadis Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam maksudnya :

"Dari Abdullah telah berkata : Telah bersabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam : Seorang yang beriman itu bukanlah orang yang suka mencela, suka mengutuk, suka berbuat jahat dan bukan pula yang kotor lidahnya". (Riwayat Al-Imam At-Termidzi)

Ketujuh : Rumah orang-orang yang dilaknat. Di antara golongan yang dimaksudkan itu ialah orang yang terlibat dengan arak dan rasuah, orang yang merubah ciptaan Allah seperti membuat tatu pada tubuh badan, mencukur atau menipis alis mata, lelaki yang menyerupai perempuan dan perempuan yang menyerupai lelaki.
Muslimin yang dirahmati Allah,

Untuk menjadikan rumah kita sentiasa dikunjungi oleh Malaikat Rahmat hendaklah kita menjauhi perkara-perkara yang dilarang dalam agama kita. Biarlah segala yang makruf itu dijadikan sebagai prinsip dan syiar dalam kehidupan kita seharian. Sama-samalah kita berdoa mudah-mudahan Malaikat Rahmat akan sentiasa mengunjungi rumah kita dengan membawa berkat dan mendoakan kebaikan serta keselamatan terhadap diri dan keluarga kita. Amin Ya Rabbal'alamin.

Firman Allah Subhanahu Wata'ala dalam Surah Al Ahzab ayat 43 tafsirnya :

"Dialah yang memberi rahmat kepada kamu dan malaikat-Nya pula berdoa bagi kamu untuk mengeluarkan kamu dari gelap-gelita (kufur dan maksiat) kepada cahaya yang terang-benderang (iman dan taat). Dan adalah Ia sentiasa melimpah-limpah rahmat-Nya kepada orang-orang yang beriman di dunia dan di akhirat".

Sumber : mselim3.blogspot.com dari Kementerian Hal Ehwal Ugama Negara Brunei Darussalam

No comments:

Post a Comment

TUMPANG LALU...