Nuffnang Ads

Gua Blog

Saturday, June 30, 2012

4 Sebab Utama Mengapa Lelaki Memilih Untuk "Single!!!
(Gambar Hiasan Sahaja)

Pasti kebanyakan wanita merasakan bahawa kebanyakan lelaki sukar untuk melalui kehidupan yang single. Ia mungkin benar, tetapi bukan bermakna kesemua lelaki menyetujuinya. Ada juga lelaki yang lebih selesa untuk melalui kehidupan dengan cara ini. Tetapi apakah faktor yang mendorong mereka? Kami akan nyatakan antara beberapa faktor utama mengapa lelaki memilih untuk single..

(1) Kebebasan - Kami tidak menyatakan bahawa perkahwinan menyekat kebebasan seorang lelaki. Malah kami turut menyokong bahawa ia lebih banyak membawa kebaikan terhadap diri mereka. Tetapi, majoriti lelaki menyatakan bahawa mereka memilih untuk single disebabkan atas faktor kebebasan. Ini mungkin disebabkan mereka merasakan belum tiba waktu yang sesuai lagi ataupun melalui pandangan peribadi mereka sahaja.

(2) Keseronokan - Ini mungkin faktor utama yang mendorong lelaki memilih untuk single kerana mereka kurang merasa sifat tanggungjawab. Mereka hanya perlu memikirkan mengenai keseronokan yang dilalui oleh mereka sahaja tanpa memikirkan mengenai tanggungjawab terhadap orang lain.

(3) Terlalu memilih - Kami tidak terlalu pasti sekiranya faktor ini turut termasuk sebagai punca mengapa lelaki memilih untuk single, tetapi ia juga mungkin ada kebenarannya. Setiap lelaki pasti mempunyai wanita idaman yang tersendiri. Disebabkan terlalu menginginkan ciri-ciri wanita yang diidamkan menyebabkan tanpa mereka sendiri sedari bahawa mereka sebenarnya telah memilih untuk melalui kehidupan yang single. Lelaki harus mengetahui bahawa realiti dan fantasi adalah dua dunia yang berbeza.

(4) Komitmen - Sekiranya seorang lelaki menyatakan bahawa mereka memilih untuk single disebabkan atas faktor komitmen terhadap keluarga, kerjaya dan sebagainya, mereka boleh dianggap sebagai hero idaman wanita. Ini disebabkan kerana perasaan tanggungjawab yang ada didalam diri mereka. Tetapi, ia haruslah betul-betul ikhlas, sekiranya ia hanya sekadar lakonan atau kata-kata manis dari mulut seorang lelaki, kami menyerahkan kepada wanita untuk menilainya.Sumber : www.terbaik.my dan foto dari diarihati.com

Tuesday, June 26, 2012


21 Ciri-Ciri Lelaki Yang Layak Di Jadikan Suami

Kepada yang masih single, sedang bercinta, yang dilema tak tahu nak pilih yang mana satu jejaka idaman, kat sini ada beberapa tips untuk perempuan di luar sana mencari lelaki idaman mereka untuk dijadikan sebagai suami. 

 
Spesifikasi Lelaki Yang Boleh Dibuat Suami :

1. Solat fardhu cukup 5 waktu.

2. Ada kerja gaji RM800-1500 ke atas, boleh bayar rumah sewa, boleh beli beras, boleh isi minyak, boleh antar ke tempat keje. Nafkah zahir boleh bagi, bukan nafkah batin je tau.

3. Ada kenderaan: moto kapcai dah ok. honda EX5 orait sangat la tu dengan 2 helmet. Basikal pun boleh, tapi penat kayuh. Kalau hujan basah. Sebaik-baiknya kereta, sebab nanti nak bawa isteri yang mengandung ke klinik setiap bulan.


4. Lulus ujian fardhu ‘ain sekolah rendah. Maknanya boleh mandi wajib dengan baik dan boleh ajar isteri mandi wajib dengan betul, apatah lagi mandi-mandi yang lain.

5. Boleh baca al-Quran dan boleh mengajar al-Quran walaupun setakat “Alif Ba’ Ta’” sampai Surah “Iqra’ Bismirabbikallazi Khalaq.”

6. Jenis lurus, baik & hati baik, tak menipu. Tak adalah sampai menipu kata nak pergi Mydin tapi pergi mengurat jiran taman sebelah.

7. Dia faham kamu, kamu faham dia. Saling memahami. Serasi bersama. Berbeza tapi boleh masuk.

8. Gedik joget-joget pun depan bini dan anak-anak je. Depan orang lain sopan santun gitu.

9. Jenis tak cemburu buta sangat. Cemburu macam ni ok, “Ehemm..ramainya kawan laki kat opis.. Jangan sampai lupa abang taw..”

10. Belajar takat PMR je pun takpe, janji cara dia fikir tu matang dari yang belajar PhD.

11. Kalau dia jenis pendiam tak adalah sampai orang kata tak bergaul dengan manusia lain. Kalau dia banyak bercakap pun tak adalah sampai dia mengata-ngata orang lain.

12. Malas juga ke masjid, tapi dia pergi gak dalam sehari tu 2 kali sekurang-kurangnya Maghrib dan Isyak.


13. Walaupun tak kerap ke kuliah agama, tapi bila tengok Youtube Ustaz Azhar Idrus ngajar tu sampai terlupa nak tengok bola. Jika ada kuliah di masjid muka dialah ada di antara orang-orang kampung.

14. Boleh susah senang bersama. Kalau isteri nangis, dia tolong riba isteri dan tenangkan. Kalau isteri sakit, dia tolong jaga dari malam sampai pagi.

15. Jenis senyum sokmo.

16. Tak tengok sangat awek cuns, duk tengok bini dia je walaupn bini dia tak cuns (Tak cun tak pe, boleh tutup lampu – UAI)

17. Pandai masak sekurang-kurangnya masak nasi dan goreng telur, ayam, ikan, nasi goreng, nasi goreng hailam dll. Kalau dia tak sempat nak masak sekalipun, dia takkan makan kat McD atau tempat-tempat makan yang harganya mahal. Makan nasi lemak kat gerai lagi ok pe.


18. Rajin. Ringan tangan tolong isteri. Kadang-kadang tolong kemas rumah, sapu sampah, sidai kain, memasak. Tapi janganlah poyo sangat sampai kawan-kawan isteri datang pun, tolong gorengkan pisang kat dapur untuk raikan tetamu.

19. Jenis pembersih gak la. Masa muda-muda dia tak ada la jenis pakai seluar jeans busuk berminggu-minggu tak basuh. Bau badan tu jaga. Kena bersih sebab hari-hari nak ngadap Allah, bukan nak wangi depan manusia je.

20. Sehari sekali ingatkan bini dan anak-anak tentang kematian dan amalan agama. “Sayang, tengok jam tu. Ha, bila kita tengok jam.. Ingatlah detik kematian tu makin hampir.”

21. Dia sentiasa nak berubah bersama-sama isteri dan anak-anak dia. Berubah jadi lebih soleh dari sehari ke sehari.


Kepada golongan lelaki diluar sana, adakah anda termasuk dalam kriteria di atas? Kepada golongan perempuan pula, adakah kriteria di atas cukup untuk si dia menjadi suami idaman anda? Fikir-fikirkanlah...

Sumber : nicknashram.blogspot.com

Kota-Kota Di Seluruh Dunia yang Terletak
pada Kedudukan yang Ekstrim!!!

1. Ronda (Spain)


Terletak di kawasan pegunungan di ketinggian 750 meter diatas permukaan laut. Ronda terletak di Malaga diatas tebing curam berketinggian 100 meter yang bernama " El Tajo " Kota Ini di bangun pada abad ke-18

2. Bonifacio (Corsica): 70 meter Diatas Laut Mediteranian

Bonafacio terletak di selatan pulau Corsica merupakan komuniti terpadat di pulau tersebut. Kota ini terletak di tebing yg berketinggian 70 meter di atas permukaan laut yang dinamakan 'white limestone cliffs'.

3. Castellfolit de la Roca (Spain): 50 meter diatas Tebing Batu Yang Keras & Padat


Kota ini terletak dikelilingi oleh sungai Fluvià dan Toronel

4. Santorini (Greece): 300 meter diatas permukaan laut (High Paradise)


Terletak di 200 km sebelah selatan dari pulau utama di yunani, pulau ini terbentuk akibat letusan gunung api. Pemandangan malam hari dari kota ini sangat menakjubkan.

5. Manarola (Italy): Kota yang Paling Berbahaya Di ItaliKota ini sangat menyeramkan kerana terletak di tebing yang curam dan terjal. Kota ini telah dibangunkan sejak zaman Roman kuno lagi.

Sumber : mix-rojak.blogspot.com

Kereta Konsep Mercedes Yang Futuristik & Mengancam
Jika kita lihat sekarang, pelbagai cara dilakukan oleh peminat-peminat kenderaan sama ada pacuan 2 roda mahu pun 4 roda. Tidak ketinggalan juga, pembuat kereta turut bersaing dalam membina atau mereka bentuk kenderaan supaya tampak lebih elegan. Antara pembuat kereta yang bersaing ialah Mercedes. Gambar di bawah merupakan rekaan konsep Mercedes mereka. Jom layan gambar.
Sumber: melayukini.net

TUMPANG LALU...